Pompidou Centre i Metz

Det helt nya museet har just invigts, vilket utvidgar utrymmena och utstÀllningsmöjligheterna för den legendariska byggnaden Piano and Rogers.

Pompidou Centre i Metz

den Pompidou Center av Renzo Piano och Richard Rogers pÄ 70-talet markerade den en exakt tidsmarginal och faststÀllde nya planeringsstrategier för införandet av nya arkitekturer i ett historiskt sammanhang.
clamor vÀckte till att byggandet intrÀffade bestÀmdes av att det var ett frÀmmande föremÄl i ett historiskt centrum, nÄgot halvvÀgs mellan ett rymdskepp och en industrianlÀggning, tekniskt avancerad och full av fÀrger, som över tiden har övervunnit paristernas naturliga misstro för att bli ett kvalitetselement och en stark turist och kulturell överklagande av den franska huvudstaden.

Pompidou Centre i Metz (bild frÄn jdg-architectes.com)

Vad inte mÄnga vet Àr att Pompidou-centret inte bara Àr en byggnad utan akulturinstitution, som fortsÀtter det ursprungliga uppdraget för sin skapare, president Georges Pompidou, att skapa platser dÀrmodern konst kunde uttrycka sig i alla dess former och fasetter och integrera med biografen, litteraturen, musiken och teatern, stödja modern konst som en princip för det sociala livet och inte bara en elitistisk möjlighet att njuta av visionen om konstnÀrliga verk.
I syfte att stÀrka det populÀra kulturella uppdraget och göra det tillgÀngligt för fler och fler personer, i 2003 Det beslutades att starta en internationell arkitekturkonkurrens att vÀlja ett innovativt projekt som ska genomföras i Metz, huvudstaden i Lorraine-regionen i nordöstra delen av landet, vilket skulle möjliggöra utbyggnaden av möjligheterna och utstÀllningsutrymmena i en byggnad som kan uttrycka kÀnslan av de tider dÀr vi lever.
i november Samma Ă„r valdes gruppen med den japanska arkitekten som vinnande projekt Shigeru Ban och komponeras av den franska arkitekten Jean de Gastines med samarbete av Philippe Gumuchdjian.

Inredning av Pompidou-centret i Metz (bild frÄn jdg-architectes.com)

efter ungefÀr tre Ärs arbete byggnaden var fÀrdig och öppet för allmÀnheten med en stor invigning i maj och presenterar sig som en ambitiös del av ett större projekt för att ÄterhÀmta omrÄdet dÀr det stiger och att Äteruppliva lokalekonomin genom kulturturism.
Den arkitektoniska aspekten som omedelbart fÄngar ögat Àr bra grepprtura canopy, en slags gigantisk hatt (i formgivarnas avsikter) bestÄende av ett tyg i PTFE (POLY Tetra fluoretylen) monterad pÄ en trÀstruktur som virtuellt ommonterar ett koncept med en hexagonal stick som liknar vissa typer av kinesiska strÄhattar.
Takstrukturen, semi-transparent, tillÄter passage av ljus och filter ut den alltför stora reflexen i de gemensamma omrÄdena och samtidigt förenar visuellt byggnaden vars fabrik Àr utvecklad pÄ ett icke-stereometrisk sÀtt men enligt ett kriterium om museumsorganisation dÀr det finns utstÀllningsutrymmen av olika storlekar och destinationer, dominerad av mÄlsÀttningen av finishen och den konstanta fÀrgen vita.
Totalt byggs huset tre stora utstÀllnings gallerier frÄn 1150 kvadratmeter vardera, en stor 1200 kvm gÄnggÄng, ett 144-sits-auditorium, ett café, en restaurang, ett forskningscenter och en bokhandel.
En förtjÀnst av projektet, som en utstÀllningsfunktion, Àr duktilitet i utstÀllningsomrÄdena, aldrig noggrant skisserat och som kan moduleras utifrÄn utstÀllningskriterierna och bitarna pÄ displayen, för att inte nÀmna att möjligheterna att anvÀnda platsen för musefunktionen förlÀngs genom nÀrvaron av en skulptur trÀdgÄrd, ett forum, samt restaurangens egen terrass och tÀckningsomrÄden i de största utstÀllningshallarna.
centrepompidou-metz.fr
shgerubanarchitects.com
jdg-architectes.com



Video: Centre Pompidou Metz