Återhämtning av en Salento pajara

Intressant projekt för återhämtning av en gammal pajara, typisk trulliform konstruktion med torra väggar på Salento landsbygden, med respekt för de ursprungliga egenskaperna.

Återhämtning av en Salento pajara

Salento är ett vackert land, inte bara från landskapets synvinkel, men också från den arkitektoniska, som du kan se bra genom att vrida den och observera de typiska landsbygdsbyggnaderna utspridda över hela landet, till exempel pajara, en majestätisk trulliforme byggnad byggd i torr sten, bevis på bondebondekulturen.

Pajara från Salento

Denna typ av landsbygdsarkitektur, som också händer för andra exempel som är vanliga i vårt land, som jag stenar materani eller jag dammusi Pantelleria, återvinns nu, ofta för turism, men alltid respekterar tradition.
Ett exempel är representerat av arkitektens projekt Luca Zanaroli i åren 2007-2008 i Morciano di Leuca, i provinsen Lecce.
Samma designer berättar hur han, när han först kom över den här byggnaden, var särskilt imponerad av sin egen monumentalitet, även om det är en konstnärlig byggnad ur konstnärlig synvinkel.
Men dess monumentalitet är framförallt inneboende i den uttryckliga kapaciteten, med vilken dess struktur lyckas manifestera vad som är egenskaperna hos det territorium där den är inställd.
Av denna anledning, i återvinningsprojekt, det var grundläggande att respektera dessa egenskaper.
Byggnaden består av två byggnader, byggda i olika epoker och sedan senare ansluten. Den första är den verkliga pajara och går tillbaka till slutet av artonhundratalet.
Det är en struktur av tvåstegs stympad konform, med en cirkulär plan och kupolvalv. Den användes som en förvaring för trä och verktyg.

Pajara från Salento

Den andra kroppen tillsattes under nittonde århundradet och är en så kallad Lamia, en fyrkantig plan, med en stympad pyramidal utveckling och en fatvalv, som användes som ett skydd och säsongsbetonat hem av lokala bönder.
Slutligen, som vanligt, var också byggnaden flankerad av a ugn för att laga bröd och fikon med mandel.
Sedan byggnaden övergavs i flera år var det i otrygga förhållanden och ugnen var nästan helt kollapsad.
Återhämtningsinsatsen har förutsett att den återuppbyggs och används som matlagning, medan i en liten förlängning a badrum och en garderob.
Alla övriga rum har anslutits genom öppningar i de tjocka väggarna, övervinner skillnaderna i nivå med ljusa ramper som inte stör avkänningen av kontinuitet mellan dem.
Stora vikt har givits till ljusets ljus och luftighet. Grundläggande var därför de avslutande elementen som var nödvändiga för att garantera säkerheten, men samtidigt behövde de behålla intakt förhållandet med omgivningen som arkitekten hade för avsikt att bevara.
Vidare fanns det behov av att integrera i den befintliga arkitekturen med minimal inverkan men differentierade från det för att markera förekomsten av ingreppet. Därför användes Windows stål målade med epoxipulver vit, lätt försänkt i väggen, för att minska deras påverkan.
Golven behandlas med cementmortel och plåsterna med lime och tuff pulver, traditionella material som naturligtvis återspeglar ljuset som kommer från de glaserade öppningarna.
Interiören är möblerad med några bitar av design av sextiotalet och sjuttiotalet, alternerande med dekorationer dålig gjord med loggar, skal, grenar, stenar ordnade i vaser, hängande på väggarna, ackumulerade på borden.
lucazanaroli.com


arch. Carmen Granata



Video: